jueves, 27 de marzo de 2014

Cerca un blog educatiu on apareguin descrites experiències docents -millor si és d'una mestra d'infantil- tria una de les entrades del blog i quines creences manifesta la mestra en la situació descrita? Quins són els fonaments teòrics de la situació descrita? Coincideix amb la teva visió i amb les teves creences?


-Entrada:


"Sábado, 10 de diciembre del 2011"

"TRABAJAR POR PROYECTOS EN EDUCACION INFANTIL":

"En una entrada anterior os comenté que mi hijo de 4 años, este curso, está trabajando por proyectos.
En este trimestre han trabajado los MEDIOS DE TRANSPORTE.
Hay varias o distintas formas de trabajar por proyectos:
  • En una variante: Los peques deciden qué les interesa trabajar, es decir, qué quieren saber sobre...
  • En otra variante (ésta es la que está siguiendo la seño de mi peque): Los docentes y las docentes siguen un método editorial que trabaja por proyectos.
  • En la variante que más me gusta: Los docentes y las docentes eligen qué es lo que quieren que sus peques aprendan, por tanto, elaboran sus propios guiones de proyectos.
A mí, personalmente, los proyectos me fascinan aunque, considero, que son un poco difíciles de trabajar. No tanto por el proyecto en sí sino porque suponen un cambio de mentalidad.
Estamos muy acostumbrados a seguir la guía de la editorial:
- ¿Qué toca hoy?
- La ficha 13 que trabaja los números 1, 2 y 3 y su correspondiente cantidad.

Y es difícil, para un docente que nunca haya trabajado otros métodos, explicarle que a través de EL PROYECTO DE LOS CASTILLOS, por poner un ejemplo, podemos enseñar a los peques:

- Numeración, Medida, Peso: los castillos tienen torres, almenas, están hechos con piedras, las piedras del castillo son más grandes que... o más pequeñas que...

- Lenguaje: vocabulario relacionado con los castillos, adivinanzas, cuentos, poesías...

- Conocimiento del entorno: aprovechamos el tema del proyecto para visitar el pueblo cercano porque tiene un castillo, pedimos a los padres información acerca de los castillos, la vida en los castillos, los caballeros, las justas...

- Ambientación del aula: el aula se convierte en un castillo medieval.

- Rincones: construimos castillos con materiales de desecho, piezas de construcciones...

- Taller: Elaboración de cuentos en papiro.

Para entender mejor el tema, yo sólo puedo exponer mi experiencia como ávida lectora de proyectos, os dejo con una excelente presentación sobre el trabajo por proyectos en Educación Infantil.
(*Vídeo sobre el trabajo por proyectos en E.I).

Os dejo, también, un enlace a un blog de aula en el que hay entradas muy interesantes sobre un proyecto sobre castillos:
http://tocalotodo.blogspot.com/2011_03_01_archive.html"


Pel que fa a les creences que podem observar en aquesta entrada del blog d'aquesta mestra d'Educació Infantil, podem dir que és una mestra que segueix una metodologia constructivista i oberta, és a dir, una mestra que ensenya d'acord amb les necessitats de la societat actual. Les coses cada cop canvien més ràpid i com s'ha pogut comprovar l'educació actual ha de donar resposta a la realitat que vivim i que ens envolta (un món en canvi constant i cada cop més exigent). Així doncs, crec que aquesta mestra ha fet un canvi de mentalitat i intenta reinventar molt aspectes de l'escola pel que fa a la seva manera de fer i actuar. Es tracta d'una mestra que aprèn a donar sentit als problemes i interrogants que tenen els infants sobre ells mateixos i sobre el món. Parteix dels interessos dels seus alumnes i converteix l'aula en una comunitat de recerca on els infants comparteixen coneixements, experiències i emocions. A més, fa participar a la comunitat que envolta al centre en el dia a dia de l'aula, aprofita situacions que sorgeixen d'imprevist i interessen als infants, té a l'infant com a protagonista del seu aprenentatge, etc.


Els principals aspectes que posen de manifest la creença en que es basa la mestra són:

-estimular als nens i nenes a ser responsables amb el seu aprenentatge.

-formar alumnes que donin sentit a allò que volen aprendre.

-motivar als alumnes a que siguin col·laboradors i participatius.

-afavorir el diàleg i la comunicació a l'aula.

-aprendre a que els projectes de treball s'inicien des d'una basant crítica i constructiva.

-aprendre mitjançant el descobriment.

-tenir present que el mestre o l'equip de mestres no són els únics responsables de les activitats de l'escola.


Respecte a la fonamentació teòrica de l'entrada del blog, podríem emmarcar-ho dins la teoria psicològica constructivista, ja que la construcció de coneixement s'entén com un procés de construcció conjunta de professors i alumnes. La tasca per Projectes de treball i, concretament, l'entrada de la mestra al blog reflecteix perfectament aquesta concepció. L'alumne construeix el seu propi coneixement i, per tant, té un paper actiu en la vida escolar i, a més, a l'hora d'aprendre ho fa en comunitat, en societat. Aquí també podríem fer referència a la teoria sociocultural sobre l'aprenentatge com a fonamentació teòrica. Per tant, aquests serien els fonaments teòrics de l'entrada i de la concepció de la mestra.


Finalment, podria dir que la concepció o creença de la mestra coincideix amb la meva visió i amb les meves creences, no obstant, es tracta d'una mestra que s'està actualitzant i que s'està adaptant als nous reptes socials, és a dir, que ha canviat el “xip”. La diferència respecte a jo és que jo, personalment, no he hagut de canviar el “xip”, considero que venc amb aquest “xip”de fàbrica. Però, generalment, la seva concepció de l'infant i del procés d'ensenyament-aprenentatge i la meva coincideixen quasi al 100%, ja que jo també en defineixo dins la metodologia constructivista. Opino que el procés d'aprenentatge dels infants ha de ser un procés construït i compartit per tots aixì com aplicable a la nova realitat social que ens envolta.



*Competències:

-1. És autònom en l'aprenentatge: 1.2.Reflexiona i pondera sobre elements que porten a una bona actuació professional i 1.3.Accedeix i revisa altres blogs i experiències per tal d'ampliar la pròpia formació. 

Justificació: he realitzat una recerca de blogs, investigant en cada un d'ells i ampliant la pròpia formació recollint experiències d'altres mestres. Un cop he seleccionat el blog que més m'ha satisfet i l'entrada d'aquest, he reflexionat sobre el seu contingut identificant si es tracta d'una bona actuació professional o no. 

-2. Reflexiona sobre el seu propi procés d'aprenentatge: 2.2.Identifica les pròpies creences i concepcions; contrasta les creences personals amb les pràctiques i activitats que observa al centre. 

Justificació: amb aquesta activitat he identificat i donat a conèixer les meves pròpies creences o concepcions (metodologia constructivista) i ho he contrastat amb la informació del blog. 

-4. Analitza i reflexiona sobre els processos d'ensenyament-aprenentatge: 4.1.Identifica els marcs teòrics que justifiquen o qüestionen les pràctiques que es duen a terme a l'aula.

Justificació: he identificat els marcs teòrics que justifiquen la pràctica explicada en l'entrada del blog (Treball per projectes). 


No hay comentarios:

Publicar un comentario